Taitoluistelu auttaa kiekkoilijaakin

Länsi-Suomi 24.10.2014

Taitoluistelu auttaa kiekkoilijaakin

Rauma Janne Rantanen, Länsi-Suomi

Miksi laji pitäisi aloittaa jo 3-vuotiaana?

Vanhemmat ihmettelevät joskus, miksi taitoluistelu pitää aloittaa niin varhain.

Rauman Taitoluistelijoiden luistelukoulussa nuorimmat ovat 3-vuotiaita.

Jatkoryhmässä, taitureissa, 4-5-vuotiailla on oheistreenit mukaan lukien neljä harjoitusta viikossa.

-Taitoluistelu on taitolaji, selittää RauTL:n harrastepuolesta vastaava Sari-Anna Salonen.

-Taitojen harjoittelu on helpompaa nuorella iällä. Mutta enemmän kyse on siitä, että kilpaluistelussa liitto määrää tahdin. Kansainvälisesti ihannoidaan sitä, että 15-vuotiaat ovat huipulla. Sen mukaan mennään, täydentää RauTL:n päävalmentaja Susanna Malinen.

Leijona-kiekkokoulussa nuorimmat 5-vuotiaita Rauman Lukon ikäkausivastaava Janne Mäkitalo kertoo, että Leijona-kiekkokoulussa nuorimmat pelaajat ovat 5-vuotiaita.

-Laji on erilainen kuin taitoluistelu. Jääkiekon taidot kerkeää opetella vähän vanhempanakin, sanoo Mäkitalo.

Kiekkokoulun harjoituksissa on aina kolme osuutta: luistelu, kiekonkäsittely ja peli.

-Tärkeintä kuitenkin on, että lapselle kertyy tarpeeksi määrää. Liikuntaa tulisi olla ainakin 20 tuntia viikossa, hän lisää.

Lukon ammattipelaaja Ville Nieminen seuraa tämän päivän junnukiekkoa tiiviisti Tapparassa pelaavan poikansa kautta.

-Yleisliikunnan taso ei pikkujunnuilla riitä alkuunkaan. Joukkueen treeneistä ja peleistä kertyy vain viitisen tuntia viikossa. Ainakin 15 tuntia pitäisi olla muuta liikuntaa, Nieminen sanoo.

Luistelukoulussa mukana poikiakin

RauTL:n luistelukoulussa on toistakymmentä poikaa. Yhdessä Lukon kanssa järjestettävässä jääkoulussa poikia on melkein puolet.

-Luistelukoulussa edetään kausisuunnitelman mukaan. Joka kerta opetellaan jotain uutta ja kerrataan vanhaa, kertoo Salonen.

Myös jääkiekkoilijan kannattaa käydä luistelemassa myös ilman mailaa, hän vinkkaa.

Nieminen kannustaa tähän vahvasti:

-Meillä kiekkoilijoilla olisi paljon opittavaa taitoluistelijoilta, esimerkiksi terän käytössä ja kehon hallinnassa.

Luistelukoulun jälkeen vain harvat pojat jatkavat taitoluistelua.

Sosiaalinen paine ja esimerkin puute lienevät Raumalla isoja syitä siihen.

-Vähättelyn kulttuurista pitää päästä eroon, sanoo Nieminen painokkaasti.

Tästä on kyse

Taitoluistelun harrastuspolku

Länsi-Suomi -luistelukoulu Äijänsuolla 3-6-vuotiaille.

Jääkoulu yhdessä Lukon kanssa maanantaisin Tuki-Areenalla 4-6-vuotiaille.

Jääkoulu Eurajoella keskiviikkoisin syyskauden ajan 3-6-vuotiaille.

Kouluikäisten ryhmä Äijänsuolla.

Luistelu- ja jääkoulujen jatkoryhmät taito- ja muodostelmaluistelijoille.

Näistä voi siirtyä myöhemmin yksinluistelun kilparyhmiin tai muodostelmajoukkueisiin.